Sprekers - Talk more, Speech-less! | blog#3

4 juni, 2018

Hier gaat ons hart sneller van kloppen! Want wist je dat we naast het maken van evenementen ook een passie hebben voor Public Speaking? #dagvoorzitter. Goed om even te weten, toch?

Uiteindelijk gaat een evenement altijd om de inhoud. Als we de inhoud kunnen vertalen naar een gevoel en dat kunnen combineren met de juiste vorm, dan maken we impact.

Sprekers spelen daarbij een belangrijke rol. Het kiezen van een spreker is daarom cruciaal. Hoe doe je dat? En dat niet alleen…hoe zorg je er nu voor dat de sprekers op jouw evenement maximaal kunnen presteren?

Je hebt inmiddels je doel, doelgroep en wat je wil investeren bepaald (zie blog#1). Daarnaast weten we ook de locatie al (zie blog#2). We kunnen dus nu naar de inhoud gaan kijken.

Sprekers, zowel van binnen als van buiten de organisatie, zijn een van de succesfactoren van je evenement. Daar kun je niet zorgvuldig genoeg mee omgaan.

DE SUCCESSPREKER

Sprekers uit de eigen organisatie

Het ligt vaak voor de hand dat een CEO of COO of manager aan het woord komt op een evenement. Logisch ook, want zij willen als geen ander dat de gasten op hun evenement in beweging komen. En hoewel we weten dat deze mensen vaak genoeg op het podium staan of op zijn minst regelmatig presentaties geven ligt het niet altijd voor de hand dat deze presentaties impact maken.

Het is daarom van belang om ze mee te nemen in het voortraject van je evenement. Best een uitdaging, want vaak staat het evenement niet bovenaan de prioriteitenlijst van deze mensen. Vraag een moment van hun tijd om uit te vinden wat hun verhaal. Het algemene belang is groot, zij willen hun verhaal vertellen, met impact.

Sprekers uit ‘Sprekersland’

Wooow! Wat is het aanbod van sprekers groot. Het is makkelijk om te kiezen voor een bekende Nederlander. Even Googlen op ‘spreker voor evenementen’ en je krijg een lijst aan websites waar je sprekers kunt boeken.

Sprekers uit de sportwereld doen het altijd goed. Wat is er mooier dan een oud-Olympier op het podium te hebben. Maar ook bekende presentatoren en acteurs doen het lekker op de bühne.

De vraag blijft altijd: hoe draagt hun verhaal bij aan het doel van de bijeenkomst? Het zou zomaar eens kunnen zijn dat een minder bekende spreker meer impact kan maken. Laat je niet verrassen en weet welk verhaal je in huis haalt, bekende Nederlander of niet. Als de inhoud niet klopt sla je volledig de plank mis. #oeps!

Zo fijn dat wij zoveel sprekers tegenkomen op onze evenementen én dat we binnen ons uitgebreide netwerk altijd met de best passende bekende en onbekende sprekers mogen samenwerken.

Maximaal faciliteren voor maximaal presteren

Sprekers boek je voor de inhoud. Zorg er dan ook voor dat zij zich alleen met de inhoud bezig hoeven te houden. Want hadden we al genoemd dat er vaak een behoorlijk prijskaartje hangt aan een goede en professionele spreker?

Uit ervaring weten we dat je een aantal zaken makkelijk kunt faciliteren om sprekers maximaal te laten presteren.

Geef tijd en ruimte om zich voor te kunnen bereiden. Zorg er in je planning voor dat je spreker op tijd op locatie is en ‘kennis kan maken’ met de zaal en het podium. Ervaren sprekers zullen hier minder tijd voor nodig hebben of nemen. Professionele sprekers zullen hier altijd tijd voor nemen.

Ook vinden sprekers het vaak fijn dat er een ruimte is waar zij zich even terug kunnen trekken. Ieder spreker heeft zo zijn eigen voorbereiding om in de juiste flow te komen. Check bij het maken van de afspraken wat hij/zij hiervoor nodig heeft. Dan sla je 2 vliegen in 1 klap: jij faciliteert de spreker maximaal en dat geeft vertrouwen én je laat zien dat je op een professionele manier met je sprekers omgaat. Inhoud staat voorop!

Techniek is op orde en presentaties zijn getest. Het geeft enorme rust als de techniek op orde is. Zorg dat microfoons klaarliggen en presentaties werken.

Natuurlijk heb je bij de briefing al gecheckt wat de spreker nodig heeft. Op de dag van je evenement is het dus een kwestie van ‘plug-and-play’. Het kan gebeuren dat sprekers hun presentatie meenemen. Prima, hou daar dan rekening mee met je programma. Zorg dat deze spreker bijvoorbeeld na een pauze het podium op gaat. Zo heb je samen nog de ruimte om alles op te starten.

Hoe belangrijk de rol van de techniek is? Heel belangrijk! Hier komen we in het volgende blog uitgebreid op terug #blog#4 .

Tot slot | #makesomeimpact

Laten we het simpel houden:

  • Zorg voor een heldere, duidelijk briefing voor je sprekers: zodat zij maximaal bijdragen aan het doel van de bijeenkomst.
  • Weet wat je sprekers gaan vertellen: loop, als het kan, samen met je spreker de presentatie door voorafgaand aan je evenement.
  • Weet hoe je sprekers hun verhaal gaan vertellen: kijk filmpjes en haal referenties op.
  • Neem werk uit handen waar het kan.

‘You can speak well if your tongue can deliver the message of your heart’ – John Ford (filmmaker)

We merken dat we een hoop te vertellen hebben over sprekers. Logisch, want we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: inhoud is alles! OK, samen met de organisatie dan…

En wat kunnen we genieten als de spreker impact maakt! De golf van energie die dan door een zaal gaat, voel je dagen later nog. Dan weten we dat we, samen met jou een Succesvol evenement hebben neergezet. #letsmakeconnections

Reageren
Reactie plaatsen

© Copyright - HET SUCCES | Powered bij HET SUCCES business support & HET SUCCES concept & evenement